Bok: Ett sötare blod

Jag har just läst boken ”Ett sötare blod” av Ann Fernholm. Den handlar om hur socker och kolhydrater påverkar oss och sjukdomar som diabetes, hjärt- och kärlsjukdomar, cancer, demens och akne.

Ann Fernholm är doktor i molekylär bioteknik men arbetar idag som journalist. Det gör att boken är fullspäckad av fakta från forskare och vetenskapliga publikationer samtidigt som boken är lättläst, även för gemene man.

Kontentan är att vi ska hålla vårt blodsocker i schakt på en bra, låg nivå för att slippa välfärdsjukdomarna.

Hon resonerar att socker har vi använt de senaste hundra åren, innan var socker dyrt och bara de rikaste hade råd med söta bakverk och saft. Under samma tidsrymd har vi fått en allt mer stillasittande livsstil, från hårt arbetande bönder och arbetare till bekväma nutidsmänniskor. Därmed förbränner inte våra muskler socker i samma takt som vi stoppar i oss socker och kolhydrater, vilket resulterar i för höga blodsockervärden flera gånger om dagen och en insulinproduktion som får jobba och jobba. Det i sin tur leder till rubbade nivåer av viktiga hormoner och signaler i kroppen som därmed gör oss sjuka.

Enligt Livsmedelsverket ska högst 10% av energiintaget komma från socker. Ann har räknat om hur mycket sötsaker det skulle bli för ett barn:
en halv bulle, två småkakor, 3/4 dl glass, 1/3 dl smågodis, fyra små chokladrutor, 1/2 minipåse snacks och ett glad läsk eller saft – PER VECKA!

Det är inte mycket per vecka, ofta får barn i sig denna mängd på en lördag eller vid ett kalas. Om två veckor fyller min äldsta år, jag tänkte prova och se hur ”nyttigt” (använda lite socker) man kan göra ett barnkalas utan att det känns tråkigt.

Tur för barnen att jag läste boken efter påsk – annars hade det väl inte blivit några påskägg alls. Nu fick de lite ekologiskt gott godis, mest choklad, och var mycket nöjda.

4 tankar om “Bok: Ett sötare blod

  1. Du får dela med dig av recept sedan om du kommer på någon helt sockerfri godsak att bjuda på. Har en 4-månaders bebis och jag funderar redan på hans ettårskalas för släkten. Vi ska prova att bara bjuda på sådant han själv får äta av så vi tänkte att vi kan bjuda på födelsedagsbrunch istället för kalas.Tänkte att man kan baka en kaka i alla fall, banankaka eller liknande som man kan göra utan socker.

    • Det ska jag göra! Planen nu är att fixa något bakverk som inte innehåller socker och att servera mat i någon form till (typ grilla korv). I godispåsen kommer det vara någon sak istället för godis. Avlägger rapport efter kalaset 😉

  2. Hej, ska det varat kommatecken eller ”eller” i uppräkningen du gjorde av gosaker till barn per vecka?

    • Kommatecken emellan, förutom saft ELLER läsk. Så det är inte bara en halv bulle per vecka, utan allt tillsammans. Helt enkelt en rätt rimlig nivå. Hos oss äter vi varken bullar eller kakor och dricker inte saft eller läsk, däremot blir det ca 1 dl godis varje lördag. Men veckor då det är barnkalas blir det såklart en överkonsumtion av socker.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s