Healthy Stuff testar produkter i USA

Det här borde man ta efter!

Jag har hittat en frivilighetsorganisation i USA, HealthyStuff.org, som testar konsumentprodukter med en XRF (se bild) och lägger in resultaten i en sökbar databas.20121114-163421.jpg
Längst upp till höger på deras hemsida finns ett blått fält där man kan skriva in sökord på engelska (tex doll, lego). I en resultatlista får man se de produkter som de har undersökt samt ett betyg i färgerna rött, gult och grönt. Klickar man på en specifik produkt får man upp mätresultaten.

Det en XRF kan mäta är brom och klor samt tungmetallerna bly, kadmium, krom, kvicksilver och arsenik. Brom indikerar att produkten innehåller bromerade flamskyddsmedel. Klor indikerar PVC-plast.

Detta är långt ifrån alla farliga ämnen, ftalater, parabener m.fl. som inte innehåller några tyngre atomer går inte att mäta med en XRF.

Viktigt att komma ihåg är att dessa mätningar är gjorda på produkter i USA och de har lite andra regler än vi här i Sverige och EU. Så resultaten behöver inte bli desamma för samma produkter köpta här. Dock tycker jag att man kan se vilka typer av produkter man bör vara extra vaksam med. Dockor innehåller ofta PVC och därmed ftalater, medan lego är gjord av en annan sorts plast och får därmed grönt i XRF-analysen.

Det vore toppen om en liknande organisation kunde starta här i Sverige och undersöka produkter som säljs här! Jag har inte hittat någon prisuppgift på en XRF, men SGI i Göteborg hyr ut dem för 2000 kr/dygn.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s